Perkhidmatan Kami

Perkhidmatan Kami
DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU-MANAF HAMZAH

DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU


Alhamdulillah, ramai yang membeli novel lagenda ini :), dari utara ke selatan.  Ada dari Kedah, Perak, Johor, Selangor, Negeri Sembilan dan Pantai Timur.  Oleh kerana sambutan yang menggalakkan, Nazqim Bookstore telah menambah stok novel Dedaun Hijau di Angin Lalu.  Sila hubungi kami untuk urusan pembelian dan penghantaran. 012-7727567 atau 019-7404567

Wednesday, March 1, 2017

Good Morning


Pagi ini menonton MHI. Ada panggilan dari Johor Bahru mengenai harta pusaka yang tidak dapat dibahagikan kepada waris kerana tiada surat penama untuk mengeluarkan duit dari Tabung Haji. Walaupun sudah dapat surat dari mahkamah, tetapi si mati tidak pernah melantik sesiapa untuk mentadbir hartanya, maka, duit di Tabung Haji tidak dapat dikeluarkan. 
        Tuan-puan semua, kalau ada harta, tapi tak lantik penama untuk uruskan harta kita apabila kita meninggal nanti, tidak ada gunanya. Harta kita itu akan dibekukan, tidak dapat dikeluarkan dan tidak merasalah waris-waris kita. Mereka pun mungkin tidak punya masa atau letih untuk turun naik pejabat tanah, legal firm, mahkamah dan sebagainya. Takut-takut nanti, mereka putus asa, dibiarkan macam tu je lah. Lebih teruk lagi, mereka menyumpah-nyumpah kita sebab tidak bersiap-sedia sebelum meninggal dan kini menyusahkan mereka pula untuk uruskan semuanya. Manalah tahu kan? Kasih bertukar benci. 
         Bila sebut pasal wasiat, ada yang kata, takpelah, tak payah wasiat, saya nak waris bahagikan harta saya ikut faraid. Dia ingat, bila ikut faraid, boleh senang-senang bahagikan. Tidak, kena ada surat kuasa untuk keluarkan semua duit kita tu. Tidak kiralah yang dalam bank ke, Tabung Haji ke, EPF ke dan sebagainya. Ada kes, nak jual kereta milik arwah bapanya pun susah. Jadi, wasiat ni sebenarnya lebih kepada melantik pentadbir harta atau wasi. Boleh lantik syarikat seperti As Salihin atau boleh juga individu yang anda percayai. Yang dilantik inilah nanti akan buat kerja-kerja pengeluaran duit ini nanti. Bukan untuk digunakan untuk mereka, tetapi untuk diagihkan kepada waris. 
   Jadi, mohla kome, kawan seru sangat supaya buat lantikan wasi ni untuk harta-harta anda supaya senang kerja-kerja pembahagian harta nanti ye. 

Untuk info yang lebih lanjut, boleh call saya - 012-7727567


Monday, February 27, 2017

Keep on Believin'

Assalamualaikum, 
Saya nak cerita sikit mengenai kisah pagi tadi. Saya call sebuah bank untuk pastikan samada akaun seseorang ni masih aktif. Atas sebab-sebab tertentu, saya segan nak tanya pada tuan dia sendiri. 

1. Bank pertama - di Seri Alam
    Staf yang angkat phone adalah lelaki Melayu. (tiada generalization or racist ke apa ye, saya cuma       beritahu race and gender sebagai penyedap cerita :) ). 
    " You kena datang bawak buku bank, update dekat kaunter. Tak boleh check melalui phone". Itu         katanya selepas saya jelaskan tujuan panggilan saya. 

Entah kenapa, saya rasa nak call bank lain pula untuk cuba nasib. 

2. Bank kedua - di Permas Jaya.
    Staf yang angkat phone adalah seorang perempuan Cina. Saya nyatakan tujuan saya. Reaksinya "Akaun sendiri ke, akaun orang lain?". Saya jawab akaun orang lain. Katanya tidak boleh. Saya tanya macamana cara lain kalau saya nak tahu akaun tu masih aktif? Katanya boleh pergi masukkan duit ke ATM. Kalau akaun tidak aktif, ATM akan reject. Better la kan? At least ada diberitahu alternatif. 

Tiba-tiba saya rasa nak cuba call lagi cawangan lain. Masa tu, saya tidak lagi berharap untuk dapat tahu samada akaun bank itu masih aktif atau tidak, tetapi lebih kepada ingin tahu macammana layanan mereka. 

3. Bank ketiga - di Johor Bahru
    Staf yang angkat phone adalah perempuan Cina. Saya mengulangi dialog yang sama. 
    Staf 1 " Current akaun ke?"
    Saya: Ye
    Staf 1:  Sebentar
    Talian senyap sekejap. Tidak lama kemudian, ada staf lain angkat phone, juga perempuan Cina.           Saya nyatakan sekali lagi tujuan saya call. 
    Staf 2: Apa account number?
    Saya bacakan nombor akaun berkenaan. Tidak lama kemudian, dalam 30 saat maybe, 
    Staf 2: Masih ok, masih aktif. 
    Saya: Thank you. 


Senyum lebar saya. Entah macammana, satu company mempunyai tiga cara layanan atau SOP yang berbeza. Begitulah kehidupan. Manusia ini pelbagai ragam. Benda yang mudah pun mahu disusahkan. Kalau mengikut hemat saya, bank yang ketiga itulah yang terbaik. Saya bukannya mahu tahu dalam akaun itu ada berapa jumlah wangnya. Cuma mahu tahu tentang keaktifannya saja. Tapi yelah, mereka ada ketetapan prosedur masing-masing. But, still, berbeza mengikut manusia rasanya. Masih ada yang bertimbang rasa. To that particular staf of 'bank 3', thank you mem. May you have a great day. 

Image result for gambar pegawai bank

Friday, February 24, 2017

Dedaun Hijau di Angin Lalu ke Malaysia Timur

Dalam masa seminggu ni, ada tiga buah novel Dedaun Hijau di Angin Lalu terbang ke Malaysia timur. Mula-mula ke Sabah, kemudian, dua lagi ke Sarawak. 


gambar lama. hehe

Sesiapa yang berminat, boleh call/whatsapp saya - 012-7727567.

Monday, January 30, 2017

Ranjau Sepanjang Jalan - Shahnon Ahmad

WhatsApp-Image-20160724 (1)

Ramai juga yang bertanya mengenai novel ini, tapi sayangnya saya tidak ada. Sesekali saya juga teringin membaca semula novel hebat ini. Novel ini kalau tidak silap, saya baca ketika saya di sekolah rendah. Kemudian rasanya ada dibuat drama dengan tajuk yang serupa. Kalau tidak silap, Marlia Musa di antara pelakonnya. 
InsyaAllah, kalau saya berjaya dapatkan stok buku ini, saya akan maklumkan di sini, ya?

Tuesday, January 24, 2017

Dalam Ingatan dan Tetap Menjadi Kenangan - Dedaun Hijau di Angin Lalu

Selalunya pelanggan saya, kalau pun message beritahu buku dah sampai, selalunya ambil gambar buku dan gift saja, tetapi Encik Adi ni unik sikit. Dia sudi bergambar sekali. hehehe. Saya sudah minta izin dari Encik Adi untuk masukkan gambarnya ke dalam blog or FB dan dia bagi kebenaran. Terima kasih. Tengok tu, tersengih lebar kawan kita ni dapat novel yang sekian lama dicari. Ada cerita di sebalik novel ini rupanya buat Encik Adi ni. 
          Semoga kenangan lampau tetap bersemadi dalam ingatan. Kadang-kadang bila kita dalam kesedihan, mengimbau sejarah silam dapat melupuskan luka yang dalam. Mungkin hanya untuk seketika, sebelum kembali ke dunia nyata, tapi, walau sementara, cukup bermakna, kan?
     Novel Dedaun Hijau di Angin Lalu masih ada stok. Contact saya di 012-7727567. 

Image may contain: 1 person, standing

Tuesday, December 27, 2016

Novel Dedaun Hijau di Angin Lalu

Assalamualaikum, untuk pengetahuan semua, saya masih menjual novel Dedaun Hijau di Angin Lalu. Cuma blog ni je dah lama tak update. ☺ Boleh hubungi saya macam biasa. 012-7727567. 


Stok novel yang baru sampai minggu lepas.



No automatic alt text available.