Perkhidmatan Kami

Perkhidmatan Kami
DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU-MANAF HAMZAH

DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU


Alhamdulillah, ramai yang membeli novel lagenda ini :), dari utara ke selatan.  Ada dari Kedah, Perak, Johor, Selangor, Negeri Sembilan dan Pantai Timur.  Oleh kerana sambutan yang menggalakkan, Nazqim Bookstore telah menambah stok novel Dedaun Hijau di Angin Lalu.  Sila hubungi kami untuk urusan pembelian dan penghantaran. 012-7727567 atau 019-7404567

Wednesday, December 25, 2013

Never Lose Hope, Never Lose Faith



It's not over until I win.  I want a success as bad as I want to breath.

Tuesday, December 24, 2013

Penangan Dedaun Hijau di Angin Lalu - Manaf Hamzah

Saya dapat panggilan dari seorang wanita yang ingin ke kedai saya, katanya dari Terengganu, kini berada di Johor Bahru.  Dia nak beli novel kegemaran ramai inilah; Dedaun Hijau di Angin Lalu.  Tapi, hajatnya tidak kesampaian kerana jalan yang sesak untuk ke Pasir Gudang.  Begitulah keadaannya di Johor ini.  Kalau nak ke Pasir Gudang atau dari Pasir Gudang, memanglah jem.  Nak kata sebab hari bekerja pun ye jugak, tapi kalau hari tak bekerja pun kadang-kadang jem jugak. :).  
      So, hanya wakilnya saja yang datang ambik novel ini.  Begitulah kita manusia ini, hanya mampu merancang, Tuhan jualah yang menentukan segalanya.  Anyway, terima kasih kepada Puan Mazlina yang ada hajat nak kunjungi kedai saya.  Segan pun ada juga, sebab kedai saya tak seberapa pun.  Tidak gah macam kedai lain.  Kelakar bila encik wakil yang datang tu tanya itu buku apa, buku sekolah ke?  Saya kata, novel. Dia cakap, jauhnya dari Terengganu datang nak beli novel kat Johor?  hahaha...aduhai...Kalau kebetulan ke Johor Bahru, tak mengapalah nak datang ke kedai saya, boleh kita kenal-kenal.  Tapi, kalau jauh, jangan bimbang, saya akan pos macam biasa.  Cuma mulai tahun depan, (2014), saya akan pos buku yang dibeli tu hanya pada hari Khamis setiap minggu.  Kiranya saya akan buat penghantaran sekali saja dalam seminggu, kecuali kalau kebetulan saya ada urusan lain dan melalui pejabat Pos Laju, bolehlah saya singgah untuk pos sekali.  Kalau tak, memang novel akan dipos pada hari Khamis saja.  Maklumlah, nak dapatkan parking di pusat perdagangan Pasir Gudang tu pun kadang-kadang susah jugak, so, senang saya kumpul semua order, pos sekali.  Ok tak?  Saya harap tak mendatangkan masalah pada pembeli semua ye.



Ini stok baru sampai - 20 buah buku Dedaun Hijau di Angin Lalu

Saturday, December 14, 2013

Though None Go WIth Me

Though+None+Go+With+Me.jpg

I love this movie.  Have been searching for this for so long.  I first watched it on Hallmark Channel 3 years ago.


Elizabeth Leroy is a young woman growing up during the 1950s in the United States. She has devoted her life to serving God but through many hardships and heartbreaks over the years, her faith is tested. She begins to question the purpose of her life.
Elizabeth lives with her widowed father who is a doctor. Her mother died of cancer when she was young. She just finished school and wants to see the world, so has no intention of settling down with childhood friend and neighbour Will Bishop when he asks her to marry him. One day she is asked to pick up the new assistant pastor, Ben Phillips, at the train station and show him around town. Expecting to meet an older gentleman, she is surprised to find him to be young and handsome. They fall in love and get engaged. She is heartbroken when he leaves to serve as chaplain during the Korean War. He explains that he believes God called him to serve, and that he promised God to follow Him no matter what. He also promises to marry her when he returns. At the train station he gives her a Bible with the inscription in the front, "Though none go with me, yet will I follow. No turning back, no turning back." They write letters and she keeps herself busy helping other people. When her father passes away, she discovers that he has left her no money, plus the house is heavily mortgaged, leaving the bank to take possession of it. She moves in with her neighbor Will who also offers her a secretarial job in his auto insurance company. 
One day, an army officer stops by their door to tell her that Ben has died when the army hospital took a direct hit. She is crushed and faints. As time passes she begins to fall in love with Will, especially when he starts dating someone else. When she decides it's time to move out of his house, he declares his love for her and they get married. When they return from their honeymoon, Elizabeth receives a letter from Ben who writes that he wasn't killed but has been a prisoner-of-war and will soon be home. She tells Will who is heartbroken and asks her whether she will stay with him out of loyalty or does he have her heart? She declares her love for Will and does not intend to leave him. When Ben comes home, they embrace and she tells him that she was told he was dead and that she married Will. He is crushed, but asks her to write him to tell her what's happening in her life. Will and Elizabeth have many happy years together and are blessed with a son. He and his wife are killed in a car accident on the way home from a Christmas party, leaving their daughter to be raised by her grandparents. At this point, Elizabeth becomes angry at God, asking Him why He keeps taking away everyone that she loves - her parents, her first love, and now her son. Will eventually dies of brain disease after 40+ years of marriage. Not long after that, her best friend Fran hosts a party to thank her for 50 years of service to the community. Many people tell stories of how she impacted their lives and she is deeply touched. One of the attendees at the party is Ben...

Life

There is so much  to be written and shared, yet I put them on hold. 


Wednesday, December 11, 2013

3 bulan - Nuril Bahanudin

Pergi Tanpa Alasan

Minggu lepas, saya dapat pelanggan Kelantan yang pertama, tapi, tidak seperti orang lain yang beli buku Dedaun Hijau di Angin Lalu, saudari Nor Azura dari Bachok ni beli novel Pergi Tanpa Alasan.  Stok hanya ada satu, itupun yang sewa punya, tapi Azura tak kisah, so saya jual jelah dengan sedikit diskaun :).  Novel sudah pun dipos semalam.  Terima kasih daun keladi ya.  
     Tadi pula cik Salimah dari Dungun ada bertanya pasal Dedaun Hijau di Angin Lalu.  So, nampaknya semua negeri Pantai Timur dah ada 

Dah lama tak buat carta novel popular Nazqim Bookstore memandangkan saya amatlah sibuk kebelakangan ini.  Nak balik kampung pun tak sempat.  Sekali imbas, based on novel rental, novel 3 bulan ini ramai juga orang sewa.  

3 Bulan

Saturday, November 30, 2013

Tiada Tuhan yang Layak disembah Melainkan Allah

Video ini sangat bagus bagi saya.  Sayang kalau saya tak share.  Kata-kata Dato' Harun Din menyebabkan Ustaz Fitri ini masuk Islam.  Semoga semua pembaca blog ini mendapat manfaat dari video.  Mana tahu, ianya menjadikan kita tergerak hati dan lidah untuk berdakwah kerana Allah yang satu.  



Thursday, November 28, 2013

Derma kepada Orang Bukan Islam

Setiap bulan, akan ada seorang lelaki tua Cina, Wong namanya datang mintak derma di kedai saya.  Dia wakil Persatuan Kebajikan Caring Kulaijaya, Johor.  Mulanya saya derma duit, tapi bila dapat tahu pusat itu juga terima barang-barang, saya dermakan pula baju terpakai.  Boleh dikatakan setiap kali dia datang, saya bagi baju lama je lah.  Kelmarin saya bagi paper lama/kotak pulak.  Sebenarnya saya nak jual paper tu, tapi apek yang janji nak datang ambik paper tu tak datang-datang, so, saya bagi kat apek Wong lah.  Nanti dia boleh jual, dapat duit jugak, kan? Tapi, dia tanya bolehkah bagi duit jugak sikit? RM2 pun tak apa.  Kesian pulak saya dengar.  So, saya bagilah RM5.  Boleh ke derma kepada orang bukan Islam?  Ini dari Ustaz Azhar Idrus:-


So, tak salah kita derma kepada orang kafir yang menggunakan duit itu untuk tujuan kebajikan, bukannya keagamaan.  Moga-moga dengan sedekah kita itu, menjadi musabab penurunan hidayah kepada mereka, siapa tahu.  Apa yang penting, Allah terima amalan kita dan masukkan kita ke dalam syurga.  Amin.  



Bukan Hanya Ada Kita - Nazurah Aishah

Semalam, anak saya tanya, " Mak, kes Aisyah ni kenapa?".  Dalam hati, Aisyah mana pulak ni?  Saya jawab tak tahu.  " Mak tak baca paper?", Aik..selalunya itu soalan saya untuk dia.  Pulang paku buah keras nampak.  Rupanya dia tengah baca suratkhabar dan mungkin juga tengah baca kes Aisyah tu.  At last, my husband terangkan kat dia serba sedikit pasal kisah kat UK tu.  Kenapa saya tak tahu?  Sebab dah 2,3 hari saya tak baca paper dan tengok berita dek melayan novel Bukan Hanya Ada Kita.  Takpe..kes Aisyah tu, saya baca kemudian.  Siapa Aisyah dan apa yang berlaku pada dia? Takde clue untuk saya, namun siapa pun dia, saya harap Allah lindungi dia dunia dan akhirat.    
           Meh saya bagi sinopsis Bukan Hanya Ada Kita.  Hari tu saya dah post kat personal FB.  Bila cakap pasal buku tentang bermadu ni, ramai je yang nak baca, walaupun kita memang tak suka tentang madu yang satu itu.  Kalau anda, mahu bermadu atau menjadi andartu?  hehehe...amboi soalan.  
      Membaca novel Nazurah Aisyah, entah kenapa saya rasa macam baca kisah benar saja.  Memang selalunya orang buat cerita kebanyakannya berdasarkan pengalaman kan?  Walau tidak pengalaman sendiri, mungkin adaptasi dari kisah orang lain.  Novel ini, seperti juga novel dia yang lain, ada kisah di Johor, maklumlah penulis orang Johor.  
      Tiga tahun berkahwin senyap-senyap di luar negara dan tidak didaftarkan bila sudah balik Malaysia menuntut pengorbanan yang besar.  Kesian isteri kedua, terpaksa merahsiakan status.  Bila ibu bising suruh berkahwin dan memadankan dengan sepupu sendiri, barulah resah melanda, bagaimana mahu menangkis permintaan si ibu.  Menambah perisa cerita, bila sudah terbit rasa cemburu apabila melihat layanan dan mendengar kata-kata romantis suami kepada si isteri pertama, si madu yang baik hati dan cantik menawan. Mulalah rasa ingin pergi dan mengundur diri, lalu konflik terjadi bila suami enggan melepaskan seseorang yang sudah dianggap 'the serenity of my heart', walaupun 'mem besar' sudah ikrar perang.  
        
Telah ditakdirkan bahawa aku, Medina akan menjadi isteri kedua kepada Zahrin, biarpun aku telah berikrar tidak akan sekali-kali menyakiti hati perempuan lain sebagaimana hati ibuku.
Dia bahagia yang aku pinjam tanpa izin... dan aku tidak akan menuntut lebih daripada apa yang Aiza dapat. Aku tidak akan menyusahkan Zahrin kerana aku mahu jadi ‘jiwanya yang tenang’.
Salahkah senyum ini pabila ada insan lain yang bersedih? Berdosakah bahagia ini apabila nanti ada insan lain yang menjeruk rasa?
Tidak ada perempuan yang dengan mudahnya reda menerima seorang lagi perempuan dalam hidup suaminya. Dan aku tidaklah terlalu kejam untuk meranapkan kebahagiaan orang lain.
Jika bahagia ini milik kita biarlah kita berteman sampai abadi. Jika ini bukan jalannya biarlah kita dibentangkan pilihan yang mendamaikan.

BHAKita_Final04_Web
RM21.00

Wednesday, November 6, 2013

Friday, November 1, 2013

Novel Pilihan Lelaki

Saya terfikir untuk buat entry ini bila dapat seorang penyewa novel lelaki yang baru.  Tidak ramai lelaki yang sewa novel di kedai saya, so far hanya tiga orang, kalau tak silap.  Lama dulu, seorang lelaki tu dia datang sewa novel Lagenda Elfaren.  Itulah first and last novel yang dia sewa.  


Kemudian, En.Abdul Razak datang berkunjung dan menyewa novel tidak putus-putus, sejak November 2011 sehinggalah kali terakhir dia datang pada May 2013.  Novel terakhir yang dia sewa adalah novel Kau yang Pertama dan Terakhir.  Katanya, dia tengah tunggu masa nak berangkat ke Australia.  Dia tidak datang lagi selepas itu.  Agaknya novel itu pun abang Razak kita bawak terbang ke negara kanggaroo itu.  Tak apalah sebab dia bayar deposit, so, consider sold sajalah.  Mungkin kalau penat kutip buah strawberry di sana, abang Razak boleh ulang baca novel itu.  


Bulan Oktober tahun ini, saya didatangi seorang lagi penyewa novel lelaki, Bakri yang berasal dari Besut, Terengganu.  Dia datang sewa tapi yang baca bukan dia saja.  Bila dia dah habis baca, wife dia pulak take turn.  So far, dua novel yang Bakri sewa:- Terlerai Kasih dan Cinta Bersaiz XXL.  

                                               


Thanks guys.  
                                                        

Saturday, October 26, 2013

Dedaun Hijau di Angin Lalu masih dicari.

Assalamualaikum, 
Pembaca yang budiman, saya nak beritahu, kalau anda semua membaca blog ini melalui handphone, dan tertanya-tanya mengenai cara pembayaran untuk buku Dedaun Hijau di Angin Lalu, anda perlu scroll ke bawah dan tekan 'view web version'.  Dengan cara itu, anda dapat melihat information di side bar.  Di situlah terdapat cara pembayaran iaitu no akaun, nama bank dan sebagainya.  Namun, di pinned post di atas ini juga saya sudah sertakan segalanya.  
Saya rasa lebih mudah untuk anda refer pada blog untuk detailsnya sebab kalau sms saya bertanya no akaun, mungkin mengambil masa sebab saya perlu mencarinya dalam handphone sebab saya tak hafal no akaun ini.  :) Namun, ada waktunya saya beritahu juga.  Tapi, baik juga layari blog ini kan, mana tahu ada buku lain yang anda suka.  Juga boleh baca info lain yang saya suka berkongsi di sini.  Tapi, saya tertanya-tanya juga, dari mana anda dapat nombor telefon saya sekiranya anda masih bertanya mengenai cara pembayaran, sebab nombor telefon saya ini pun ada dalam blog.  hmmm...curious.  Ada sesiapa dapat nombor telefon saya dari sumber lain selain blog ini?
     Ok, saya harap kepada peminat Dedaun Hijau di Angin Lalu, seperti biasa jangan malu-malu untuk order.  Buku ini masih banyak lagi.  InsyaAllah saya sentiasa pastikan ia tidak putus stok.  Ada juga yang bertanya adakah buku ini buku yang sama mereka baca lebih 20 tahun dulu?  Ia, ianya buku yang sama. Kebanyakan customer kata dulu-dulu mereka baca yang fotostat saja.  Haaa...itu dolu dolu, sekarang dah ada yang cantik ni, takkan taknak beli kan?  Rugilah.  So, belilah at least satu, buat kenangan.  
        Ok, di sini saya saja nak sertakan hasil kajian saya.  (macam Dato' Fadhilah Kamsah pula).  Setakat ini, hanya pelanggan dari  Kelantan, Terengganu dan Perlis yang belum beli buku ini dengan Nazqim Bookstore. Boleh saya tahu kenapa?  Memang tak ada langsung pertanyaan mengenai buku ini dari Kelantan dan Perlis.  Ada satu call dari Terengganu, tapi tiada tempahan.  Saya tak tahu kenapa sedangkan kos pos yang dikenakan adalah sama di seluruh Semenanjung. Setakat ini kebanyakan yang beli adalah pelanggan dari Selangor dan Wilayah Persekutuan, diikuti dengan Sarawak, Johor, Pahang, Perak, Melaka, Pulau Pinang, Kedah, Sabah dan Negeri Sembilan.  Susunan adalah mengikut jumlah belian.  
     Kepada yang sudah membeli, saya ucapkan terima kasih.  Kepada yang baru dapat tahu pasal novel ini di blog ini, jangan ragu-ragu, kalau anda order, insyaAllah, akan dapat bukunya.  Jangan takut untuk bayar dulu.  Ada juga yang bertanya, adakah perlu bayar dulu?  Memang itulah cara bayarannya, sudah bayar baru saya akan pos bukunya bila bayaran sudah dikreditkan ke akaun saya.  Saya tak akan tipu punya.  Memang itu caranya pun bila beli online kan?
         So, pick up your phone and order now.  Happy weekend.  

Friday, October 25, 2013

Stay Hungry, Stay Foolish

I came across of the words " Stay Hungry, Stay Foolish'  when I read story of Steve Jobs, the co-founder of Apple, about two years ago.  What does it means? Just google it, easy.  Though we kinda know what it means, no harm trying to have another opinion.  So, this is what I've got:-



Stay Hungry = Always keep wanting something more, something new.
Stay Foolish = Always keep an open mind, never think that you know everything.  


I love Steve Jobs' quotes on life:- 
Don't be trapped by dogma, which is living with the results of the other people's thinking.  Don't let the noise of the other's opinion drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition.  They somehow already know what you truly want to become.  Everything else is secondary.  


Saturday, October 12, 2013

"Kau nak Makan Apa?" "Aku Tak ada Duit" :- Dedaun Hijau di Angin Lalu - Manaf Hamzah

Sempena Hari Raya Aidil Adha tidak berapa lama lagi, saya kira eloklah saya berkorban mengalah dalam apa sahaja 'argument' sehari dua ini.  Ingat kata-kata Nabi, "jangan marah, jangan marah, dan jangan marah". Juga secebis kata-kata dari Imam Syafie yang saya petik dari blog ini yang mengatakan  "aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti akan kalah berhujah dengan seorang yang jahil kerana orang yang jahil tidak pernah faham landasan ilmu". 
       Kita tidak perlu menang dalam berbahas, cukup jika mengatakan pendirian dan pemahaman kita. Kita tidak perlu buat orang setuju dengan apa yang kita kata dan "Kita tidak ada urusan dengan kekaguman orang", begitulah kata Aa Gym.  Amat kesian jika kita nampak tidak bijak dalam memperkatakan hujah kita. Bila orang yang berhujah dengan kita sudah lari dari perkara asal, baik kita berhenti sahaja.  Hanya kita yang mengenali diri kita.  Jangan buang masa dan tenaga kita melayan perkara yang remeh.  Mereka tidak faham kita, tidak mengapa.  Manusia punya tahap pemikiran dan pemahaman yang berbeza di antara satu sama lain.  Tak semua orang suka Nabi s.a.w, inikan pula kita manusia biasa.  
     Lalu, kita beralih arah, beralih kepada :- Dedaun Hijau di Angin Lalu.  hehehe.  Semalam, ada pelanggan dari Banting order buku 'evergreen' ini.  Apa yang saya kagum adalah beliau masih mengingati dialog dalam novel ini yang beliau pernah baca lebih kurang 20 tahun dulu.  Wow.  Saya tanya, apa dialog yang dia ingat tu? Katanya, 
 Assad :  Kau nak makan apa?
 Intan   :  Aku tak ada duit.  

Ok...kuat ingatannya.  Begitulah kesan novel ini kepada pembaca.  Macam berhantu pula ye.  Saya pun ada satu novel yang saya ingat dialognya iaitu novel Kau Untukku, Aisya Sofea, di mana Fuad bertanya kepada Nurul, " You dah jatuh hati dengan I ke?".  

Ok..Dedaun Hijau Di Angin Lalu masih banyak lagi, sebab saya sentiasa pastikan ianya tidak putus stok.  Kepada sesiapa yang berminat, sila hubungi saya.  


           

Thursday, October 3, 2013

Happiness

Quote:
" Happiness is found along the way, not at the end of the road".



Thursday, September 26, 2013

DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU - MANAF HAMZAH - KEMBALI LAGI

Stok baru sampai.

Tajuk:  Dedaun Hijau di Angin Lalu
Penulis:  Manaf Hamzah
Harga:  RM35.00

Siapa cepat dia dapat.  :)

Wednesday, September 25, 2013

12 Pesanan Jangan Lupa Diri - An-Najwa Ismail



Penerbit:  Mulia Terang Sdn Bhd
Harga:  RM18.00

Beberapa catatan yang dimuatkan di dalam risalah ini adalah suatu peringatan buat diri kita yang sentiasa lupa dan lalai.   Kerana kita dihambat akan pelbagai penipuan dunia yang akhirnya kita terpesona dan terpedaya olehnya.  Lantaran itu, kita lupa kepada tanggungjawab sebagai Khalifah Allah S.W.T di bumi, dan lalai pula terhadap kewajipan sebagai hamba Allah SWT yang taat dan patuh kepadaNya.  

12 Pesanan Jangan Lupa Diri:-
1.  Betulkan niat dalam setiap amalan
2.  Istiqamah dalam beribadah
3.  Mencari ilmu yang bermanfaat
4.  Giat dan peduli pada pergerakan dakwah
5.  Memiliki harta untuk mencari redha Allah
6.  Mengasihi kedua orang ibubapa
7.  Didik anak perempuan dengan Quran dan Sunnah
8.  Berani menegakkan amal Ma'ruf dan nahi mungkar
9.  Berusaha meningkatkan martabat diri
10.  Berusaha mendapat rahmat Allah  
11.  Meraih segera keampunan Allah
12.  Menjadi hamba yang sedia berkhidmat sesama muslim.  

Friday, September 20, 2013

Pemberi, Penerima Rasuah ke Neraka


Tajuk di atas saya petik dari Harian Metro hari ini, Jumaat, 20/9/2013 di ruangan Addin.  Ada seorang lelaki bertanyakan kemusykilan:-
       
  "Saya bekerja dalam jabatan kerajaan yang berurusan setiap hari dengan ejen.  Pada setiap musim perayaan, ketua jabatan mengeluarkan kenyataan bahawa tidak dibenarkan menerima atau memberi hadiah pada perayaan berkenaan.  Namun, ada ejen terbabit memberikan baucar beli-belah untuk diagihkan.  Ia tidak membabitkan urusan kerja, hanya hadiah semata-mata.  Apakah hukum menggunakan baucar itu?"

Berikut jawapan dari Dr. Abdul Salam Muhammad Shukri, pengendali ruangan itu:-

" Pemberian berkenaan samada dalam bentuk baucar dan sebagainya boleh termasuk kategori memberi dan menerima rasuah.  Ejen terbabit hanya memberi secara percuma kepada anda apabila anda mempunyai jawatan.  Sekiranya anda tiada jawatan, tentu ejen terbabit tidak akan memberikannya kepada anda.  Adalah lebih baik tidak mengambil baucar berkenaan dan lebih-lebih lagi menggunakannya.  Sabda Baginda S.A.W, maksudnya, " Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya masuk neraka".  

Sila baca dan hayati pernyataan Dr. bahawa seseorang itu diberi hadiah kerana dia ada jawatan tertentu, jika tidak, dia tidak akan dapat apa-apa.  Ada ke pembekal atau ejen mahu bagi kita hadiah kalau kita hanya suri-rumah atau pemotong rumput.  Tidak, bukan.  Kalau ada, mereka itu adalah orang kaya yang dermawan.  Kita tidak ada kepentingan untuk mereka.  Mereka memberi kerana Allah.  Itu lain.  Kalau pemberian hadiah atau tajaan trip dan sebagainya tatkala kita punya kedudukan, waima kerani atau penyambut tetamu sekalipun, itu adalah rasuah.  Please beware! 
   

Tuesday, September 17, 2013

13 Jam A380 - Evelyn Rose - Karya Seni


Ingatkan cerita misteri masa baca tajuknya, rupanya cerita cinta juga.  13 jam itu adalah perjalanan dari Kuala Lumpur ke London manakala A380 adalah nama pesawatnya.  Tidaklah tahu betul ke tidak, hanya orang MAS boleh mengesahkan. :)

Tajuk Novel:  13 Jam A380
Penulis:  Evelyn Rose
Penerbit:  Karya Seni
Harga:  RM28.00

13 jam didalam perjalanan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan Hana Sofea dan Syed Haidar, jejaka idamannya.  Mencipta kenangan terindah di langit biru.  Mereka bergelar kekasih untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama (macam Titanic pulak), merasai enaknya Caramel Latte bersama...tapi tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi, segalanya pergi bagai wap di udara.  
         " Hana, thank you for last night..but I can't have cocaine all the time." - Syed Haydar.  
Melihatkan sendiri kemesraan Syed Haydar dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan Hana Sofea daripada mimpi indah.  

Friday, September 13, 2013

Pergi Tanpa Alasan - Hani Fazuha



Tajuk :  Pergi Tanpa Alasan
Harga:  RM23.00
Penulis :  Hani Fazuha
Penerbit:  Idea Kreatif
Tahun:  2013

Saya ingat, 'sad ending', bila baca tajuknya itu, tetapi rupanya 'happy ending'.  Boleh tahan juga ceritanya, macam Ombak Rindu sikit-sikit.  Itu sahaja 'review' saya.  Untuk cerita selebihnya, sila baca sinopsis, dan seterusnya beli/sewa novelnya.  :)

Rihana dan Hakim, dua nama dari dua dunia berbeza, ditemukan dalam kancah penuh dosa.  Bagi Hakim, Rihana itu tidak ubah seperti pelacur kelas atasan.  Bagi Rihana, Hakim itu sama saja dengan lelaki kaya-raya yang harus dilayan untuk mengeluarkan duit dari poketnya.  

             " Kahwin dengan I Rin, I'll pay two million", - Hakim.  
      "  Dua juta tidak cukup untuk membeli maruah I, Hakim".  - Rihana.

Ok, cukuplah.  Cerita ini ada digambarkan pantai di Terengganu.  Suka.  Penulisnya, Hani Fazuha / Zunaidah Zakaria berasal dari Rantau Panjang, Kelate.  Novel-novel terdahulu beliau adalah Mengukir Bahagia, Bebunga Kasih, Harga Sebuah Kasih dan Hati Kala Cinta.  Kesemuanya diterbitkan oleh Alaf 21.    




Wednesday, September 11, 2013

Gila-Gila



Khabarnya Gila-Gila diadaptasi dari majalah Mad dari Amerika Syarikat.  Gila-gila merupakan majalah humor yang sentiasa di hati saya sejak kecil.  Di rumah di kampung dulu, kami punya banyak koleksi majalah ini disamping majalah lain seperti Dewan Pelajar, Dewan Siswa, Fokus, dan sebagainya.  Bukan hanya kami adik-beradik, tapi anak-anak saudara yang masih kecil ketika itu juga minat majalah ini.  Bila datang, mereka akan masuk ke bilik yang menempatkan rak buku dan majalah-majalah ini, dan diam di situ.  Minat membaca ditanam dalam diri mereka melalui majalah ini.  
             Paling saya suka adalah ruangan Aku Budak Minang dan Tiga Dara Pingitan.  Kini, hanya tinggal Tiga Dara Pingitan sahaja.  Tapi keluaran terbaru bulan ini Cabai melukis/menulis ruangan Jantung pula. Harap-harap, Tiga Dara Pingitan masih menjengah seperti selalu.  Majalah ini memang boleh release tension. Tadi pun baru saja budak darjah 6 datang beli.  Mula-mula beli buku latihan Sains (esok exam Sains UPSR), then , balik.  Tapi kemudian datang lagi, beli Gila-Gila.  I guess she knew, this is not the time to study anymore, this is the time to set your mind at ease.  So, come and get your copy at NAZQIM BOOKSTORE.  

Thursday, August 15, 2013

Pra Persiapan untuk Mati



                    Tiga perkara berkenaan manusia yang menjadi rahsia Allah adalah rezeki, jodoh dan maut.   Jadi, jangan dikutuk jodoh orang kerana ianya sudah tertulis di loh mahfuz siapa pasangan kita di dunia ini. Janda, duda, teruna atau dara, bukan urusan kita.  Bimbang andai kita terlalu berkeluh kesah, ianya menjadikan kita seolah-olah mempersoalkan urusan qada' dan qadar Allah.  Yang pasti, lelaki baik untuk perempuan yang baik, lelaki jahat untuk perempuan yang jahat.  Jangan dihina teruna menikahi janda, kerana Nabi kita juga mengahwini janda untuk perkahwinan pertama Baginda.  Terima seadaanya pasangan kita. Tutup mata kepada kelemahannya tetapi fokuslah kepada kelebihannya.
   Juga jangan dihina akan pekerjaan orang lain.  Asal ianya halal, waima pencuci tandas sekalipun, jangan dihina.  Jangan berbangga dan riak dengan pekerjaan dan pangkat kita.  Semuanya pinjaman semata.  Akal kita, walau sebijak mana pun kita, ingatlah, ianya kepunyaan Allah belaka.  Jangan dihina ana-anak yang lambat dalam pelajaran.  Sehebat mana pun kita rasa diri kita, ingatlah, satu pun bukan milik kita.  Tiba masanya nanti, semuanya itu akan tiada lagi.  Orang kerja pejabat, bila tiba masa, akan berhenti, akan pencen.  Yang berniaga juga begitu, tidak selamanya akan mampu menguruskan perniagaan.  Tiba masa akan diserahkan kepada waris. Semuanya sementara.    
        Daripada pening kepala dan buang masa mengumpat mengenai jodoh orang, baiklah kita menyibukkan diri kita membuat persiapan untuk mati.  Saya petik sedikit isi dari artikel ruangan Berita Akhirat dari Majalah Anis keluaran Ogos 2013.  Ianya tulisan Ustaz Roslan Mohamed dengan tajuk Pra Persiapan untuk Mati.  Antara langkah utama ialah:-

1.  Banyak mengingati kematian
2.  Memiliki persiapan dalam menyambut saat kematian
     - bermaksud mengerjakan amalan soleh sebanyak-banyaknya
3.  Sentiasa Memiliki Keinsafan
4.  Sentiasa merasakan bahawa kematian adalah petanda bahawa kenikmatan dunia sudah tamat dan ia akan      dikembalikan semula kepada Allah SWT.
5.  Persiapan Secara Aqil
     - menghayati betapa manusia akan menghadapi sebuah perjalanan yang merentasi empat alam, iaitu alam          janin, alam dunia, alam barzakh dan akhirnya alam akhirat. 
6.  Memiliki kefahaman yang mantap tentang hakikat alam kubur.
     - sabda Rasululullah S.A.W dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudri,"Sesungguhnya                 kubur itu adalah sebuah taman daripada taman-taman syurga ataupun ia juga menjadi lubang daripada           lubang neraka".  (Riwayat Muslim)

Friday, July 26, 2013

Apabila Sudah Tiada

Sedikit petikan dari Harian Metro, Jumaat, 26 Julai, 2013, ruangan Wang Anda, tulisan Irfan Khairi:-

Ramai yang faham mengenai konsep dan pentingnya wasiat, tetapi masih ramai yang belum melakukannya dan memerlukan bantuan dalam melakukannya.  Wasiat yang lengkap perlu menggariskan bagaimana soal kewangan serta harta yang anda tinggalkan perlu diedarkan serta prosedur yang perlu diikuti keluarga tercinta.  
         Pastinya anda juga pernah mendengar kisah keluarga bergaduh akibat harta selepas pemergian orang tersayang dan tidak kurang juga kisah harta yang terpaksa dibekukan akibat tidak meneydiakan wasiat yang lengkap.  Semoga dijauhkan keadaan sebegini apabila kita sudah pergi.
         Cara terbaik dalam menangani wasiat adalah melalui peguam atau syarikat wasiat yang bertauliah dalam menyediakan dan melaksanakan wasiat.  Segala isi kandungan dan butir wasiat perlu lengkap dalam menangani harta peninggalan sekiranya anda pergi secara mengejut.  
        Jangan lupa juga wasiat perlu dikemas kini dari semasa ke semasa mengikut penambahan harta kita.  
Soal insurans dan wasiat sememangnya berat untuk dibincangkan bersama keluarga.  Namun, ia satu keperluan yang amat penting dibincangkan bersama suami, isteri dan juga anak-anak.  Malang tidak berbau dan hidup mati di tangan Tuhan.  Pastikan peninggalan kita tidak meninggalkan beban kepada keluarga yang tercinta satu hari nanti.  


Photo: Ambil langkah pertama! Like & Share ;)

Like page fb Irfan Khairi sekiranya belum!

Dengan Siapa Saya Haram Bersalam dan Bercampur?









Terima kasih kepada pelukis dan penulis gambar/carta ini.

Hari Nuzul Al-Quran

Hari ini public holiday bagi sesetengah negeri di Malaysia iaitu Selangor, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang dan Terengganu.  

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq. ( Sumber: Wikipedia).
Mengajilah selalu, bukan hanya di bulan Ramadhan.  Cuba sedaya upaya untuk mengaji walaupun sekejap setiap hari.  Selalunya orang mengaji selepas solat Maghrib dan Subuh.  Any time will do.  

Thursday, July 25, 2013

Bila Dah Suka - Mimie Afinie




Publisher:  Karnadya
Harga: RM23.90
Cetakan Pertama: 2009

Boleh tahan juga novel ini, walaupun ada perkara yang tidak logik mengikut keadaan teknologi masa kini. Contohnya bila Huda kehilangan telefon, bukankah boleh pergi ke syarikat telekomunikasi berkenaan, melaporkan kehilangan dan meminta nombor yang sama untuk telefon baru.  Kalau itu berlaku, rasanya Huda boleh menghubungi Amar, abangnya semula, kalau dia simpan nombor telefon abangnya dalam sim kad.  Kalau dalam telefon, mungkin tidak bolehlah.  Lagi satu, tidak diketahui sampai sudah kenapa papa Huda benci sangat kepada mamanya dan kepada Huda.  Tapi, nama pun novel, mestilah ada dramatiknya. Walaubagaimanapun, saya suka cerita ini.  Simple je.  Tak ada cerita cerita anak dato' ke Tan Sri ke.  Cerita orang biasa-biasa je.  Heroin pun tidak pandai masak, dahlah tu, belajar pun tak habis.  hehe.  Tidaklah macam sesetengah cerita yang menggambarkan heroin cantik, kerjaya hebat, rajin dan pandai masak, baik dan sebagainya.    Ada satu perkataan yang boleh saya agak, mesti penulisnya orang Pantai Timur, iaitu perkataan 'setentang'.  Saya rasa orang Pantai Timur saja guna perkataan ini sebab kalau ikut Bahasa Melayu yang betul, sepatutnya 'bertentangan'.  Telahan saya tepat, Mimie Afinie ini berasal dari Kuala Terengganu rupanya.  Anyway, good job.  

Wednesday, July 24, 2013

Borneo

Bulan lepas saya dapat order dari orang Sarawak.  First time orang Malaysia Timur beli buku dengan Nazqim Bookstore.  Terima kasih Norjanah dari Limbang.  Semalam pun dari Sarawak juga.  Berbanyak-banyak terima kasih diucapkan kepada Maimunah dari Kuching dan Rohayat dari Betong.  
           Terima kasih pada orang Borneo saja ke?  Tidak.  Kepada semua juga.  Orang Semenanjung pun ada.  Terbaru, Puan Zabidah dari Melaka.  Cuma, saya berbesar hati orang sana beli dengan saya sebab kos penghantarannya tidak sama macam Semenanjung.  Plastik pos laju yang saya selalu guna itu hanya boleh digunakan untuk Malaysia Barat saja.  Jadi, kos untuk Sabah dan Sarawak adalah berbeza dengan di sini. Terima kasih daun keladi.  :)


Novel penulis inilah - Manaf Hamzah - yang paling laris di Nazqim Bookstore.  Dedaun Hijau di Angin Lalu is the best.  

Friday, July 19, 2013

Bukan Cinta Monyet




Drama Bukan Cinta Monyet disiarkan di TV3 pada 6 Julai tempohari.  Ianya berdasarkan novel karya Hasliza Ismail dengan tajuk yang sama.  Heronya adalah Fahrin Ahmad.

Sinopsis Novel:-

Kepulangan Kamal Ilham ke tanah air selepas lapan tahun belajar di UK menemukannya semula dengan keluarga angkatnya, Umi dan Nurul Suhana yang berusia 17 tahun.  Pertemuan setelah sekian lama itu membuatkan jantung Nurul Suhana berdegup kencang.  Apa benar dia sudah dilamun cinta monyet?

Santai ceritanya.  Bolehlah layan.  

Wednesday, July 17, 2013

Someone to Remember

When I expressed my condolences via FB on Monday,  I didn't know exactly who he was.  I just thought he was an ordinary neighborhood kid whom I never had a chance to meet.  However, when his mother came to my shop yesterday and while photocopying his id card, my mind recalled this boy.  He used to come to my shop and often hung around my husband's shop with his friends.  His mother said, he was her youngest child and a very nice kid.  Now I remember the face.  The form 4-specky boy.  He always smile when I bump into him.  It makes me sad thinking of that as if I lost a near relative.  Al-Fatihah would not be enough for a good kid like him.  So, last night, I recited Surah Yaasin, especially dedicated to him.  May you rest in peace, Ikram and InsyaAllah you will be sent to Jannah. Amin.  

Faraid


Klik pada imej untuk gambar lebih jelas.

Saturday, July 6, 2013

Dr.Oz's 7 Deadly Symptoms You Should Never Ignore

I was flipping through channel after my favorite TV9 Tanyalah Ustaz ended, this early morning.  When I switched to channel 5, (Singapore channel) I came across Dr.Oz's show.  Of all his shows, I think this is the best.  I wanna share this with you.  
D
adly Symptoms You Should Never Ignore
1.  Stomach Pain
2.  Vision Changes
3.  Persistent Headache
4.  Leg Cramp
5.  Bleeding Gums
6.  Shortness of Breath
7.  Persistent Nausea

Those are seven deadly symptoms you should never ignore if you or your family has it.  My brother had symptom number two, yet, it was quite late when we discovered that.  By the time I brought him to see an ophthalmologist, it was late; he had already lost his left eyes' vision due to glaucoma.  When you have the above symptoms, what is all about?  These are the possibilities:-

7.  Deadly Symptom: Stomach Pain
     The Condition:  Gallstones

6.  Deadly Symptom: Vision Changes
     The Condition:  Diabetes

5.  Deadly Symptom:  A Persistent Headache
     The Condition:  Cerebral Aneurysm
     
4.  Deadly Symptom:  Leg Cramp
     The Condition:  Deep Vein Thrombosis
     
3. Deadly Symptom: Bleeding Gums
    The Condition: Leukemia

2. Deadly Symptom: Shortness of Breath
    The Condition: Asthma

1. Dr. Oz's #1 Symptom You Should Never Ignore: Persistent Nausea
    The Condition:  A Heart Attack

For more information, visit this website.



Friday, July 5, 2013

Everybody has Something to Say

Friday, June 7, 2013

Pos Laju Tracking Number

Terima kasih kepada yang beli buku Dedaun Hijau di Angin Lalu.  Sebelum saya bercuti pada Ahad lepas, ada dua panggilan nakkan buku ni.   
       Seorang customer dari Skudai dah buat payment on Friday, 31/5/2013, tapi saya tak sempat nak pos on that day, jadi, saya pun bawaklah bersama-sama saya dua buku, nak pos kat mana-mana nanti, sepanjang perjalanan.  Lagi sorang, untuk caller dari Terengganu rasanya (based on the lenggok dia bercakap), tapi, ada masalah untuk bank in duit.  Guna cash deposit machine, sometimes ada masalah sikit.  Kesian dia, sampai sekarang dia takde pulak call saya, mungkin tak jadi.  
      Buku untuk pembeli dari Skudai tu saya pos di Tanjung Malim.  Jauh dia berjalan, padahal, kedai buku sama negeri je.  Nasib baik dah sampai, alhamdulillah.  Akak kerani kaunter kat kat Tanjung Malim tu, dia pakai spek, baik sangat.  Saya banyak tanya, dia senyum je jawab soalan saya.  Ye lah, sebab kat Pasir Gudang ni, bila dah beli prepaid envelope, dah takyah tunggu timbang lagi.  Saya ambik slip yang bawah sekali tu then tinggal je kat kaunter.  Bila kat Tanjung Malim, akak tu nak timbang, saya cakap la saya dah bayar.  Hehehe...dia kata dia tahu, cuma nak pastikan tak terlebih berat.  Then, dari Tanjung Malim, kami gerak ke Kedah.  Semasa di Alor Setar Kedah, ada lagi a few yang nak beli DHDAL.  Yang dari Melaka, saya ingat nak pos je untuk dia yang saya standby untuk customer dari Terengganu tu.  Tapi, lepas bertanya nombor akaun, takde pulak dia buat payment.  Jadi, saya pos buku tu untuk next caller, iaitu someone dari UM, Kuala Lumpur.  Saya rasa dah sampai buku tu kat tangan tuan dia.  Saya pos di Alor Setar, pada 4/6/2013.  Suami saya sibuk cycling naik Gunung Jerai, saya sibuk pusing Alor Setar, cari Pos Laju.  Nasib baik GPS ada.  Yang lain-lain, terpaksalah saya pos bila dah balik ni.  
       Sekejap lagi saya akan pos untuk:-
       1.  Nor Asiah Mat Daud - Triang - EM-326758652 MY
       2.  Azura Abd. karim - Maran - EM 326758595 MY
       3.  Noor Rafidah Ab. Aziz -Temerloh - EM 326758635 MY
       Nampaknya ketiga-tiga ni dari Pahang. Terima kasih.  Orang Terengganu, bila lagi? :)

      Saya sertakan sekali brochure mengenai pengurusan harta pusaka.  Saya harap, lepas ni customers saya berminat nak buat penulisan wasiat dan pengurusan harta pusaka pula dengan saya.  Ok?  So guys, thanks so much for your support.