Perkhidmatan Kami

Perkhidmatan Kami
DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU-MANAF HAMZAH

DEDAUN HIJAU DI ANGIN LALU


Alhamdulillah, ramai yang membeli novel lagenda ini :), dari utara ke selatan.  Ada dari Kedah, Perak, Johor, Selangor, Negeri Sembilan dan Pantai Timur.  Oleh kerana sambutan yang menggalakkan, Nazqim Bookstore telah menambah stok novel Dedaun Hijau di Angin Lalu.  Sila hubungi kami untuk urusan pembelian dan penghantaran. 012-7727567 atau 019-7404567

Saturday, November 30, 2013

Tiada Tuhan yang Layak disembah Melainkan Allah

Video ini sangat bagus bagi saya.  Sayang kalau saya tak share.  Kata-kata Dato' Harun Din menyebabkan Ustaz Fitri ini masuk Islam.  Semoga semua pembaca blog ini mendapat manfaat dari video.  Mana tahu, ianya menjadikan kita tergerak hati dan lidah untuk berdakwah kerana Allah yang satu.  



Thursday, November 28, 2013

Derma kepada Orang Bukan Islam

Setiap bulan, akan ada seorang lelaki tua Cina, Wong namanya datang mintak derma di kedai saya.  Dia wakil Persatuan Kebajikan Caring Kulaijaya, Johor.  Mulanya saya derma duit, tapi bila dapat tahu pusat itu juga terima barang-barang, saya dermakan pula baju terpakai.  Boleh dikatakan setiap kali dia datang, saya bagi baju lama je lah.  Kelmarin saya bagi paper lama/kotak pulak.  Sebenarnya saya nak jual paper tu, tapi apek yang janji nak datang ambik paper tu tak datang-datang, so, saya bagi kat apek Wong lah.  Nanti dia boleh jual, dapat duit jugak, kan? Tapi, dia tanya bolehkah bagi duit jugak sikit? RM2 pun tak apa.  Kesian pulak saya dengar.  So, saya bagilah RM5.  Boleh ke derma kepada orang bukan Islam?  Ini dari Ustaz Azhar Idrus:-


So, tak salah kita derma kepada orang kafir yang menggunakan duit itu untuk tujuan kebajikan, bukannya keagamaan.  Moga-moga dengan sedekah kita itu, menjadi musabab penurunan hidayah kepada mereka, siapa tahu.  Apa yang penting, Allah terima amalan kita dan masukkan kita ke dalam syurga.  Amin.  



Bukan Hanya Ada Kita - Nazurah Aishah

Semalam, anak saya tanya, " Mak, kes Aisyah ni kenapa?".  Dalam hati, Aisyah mana pulak ni?  Saya jawab tak tahu.  " Mak tak baca paper?", Aik..selalunya itu soalan saya untuk dia.  Pulang paku buah keras nampak.  Rupanya dia tengah baca suratkhabar dan mungkin juga tengah baca kes Aisyah tu.  At last, my husband terangkan kat dia serba sedikit pasal kisah kat UK tu.  Kenapa saya tak tahu?  Sebab dah 2,3 hari saya tak baca paper dan tengok berita dek melayan novel Bukan Hanya Ada Kita.  Takpe..kes Aisyah tu, saya baca kemudian.  Siapa Aisyah dan apa yang berlaku pada dia? Takde clue untuk saya, namun siapa pun dia, saya harap Allah lindungi dia dunia dan akhirat.    
           Meh saya bagi sinopsis Bukan Hanya Ada Kita.  Hari tu saya dah post kat personal FB.  Bila cakap pasal buku tentang bermadu ni, ramai je yang nak baca, walaupun kita memang tak suka tentang madu yang satu itu.  Kalau anda, mahu bermadu atau menjadi andartu?  hehehe...amboi soalan.  
      Membaca novel Nazurah Aisyah, entah kenapa saya rasa macam baca kisah benar saja.  Memang selalunya orang buat cerita kebanyakannya berdasarkan pengalaman kan?  Walau tidak pengalaman sendiri, mungkin adaptasi dari kisah orang lain.  Novel ini, seperti juga novel dia yang lain, ada kisah di Johor, maklumlah penulis orang Johor.  
      Tiga tahun berkahwin senyap-senyap di luar negara dan tidak didaftarkan bila sudah balik Malaysia menuntut pengorbanan yang besar.  Kesian isteri kedua, terpaksa merahsiakan status.  Bila ibu bising suruh berkahwin dan memadankan dengan sepupu sendiri, barulah resah melanda, bagaimana mahu menangkis permintaan si ibu.  Menambah perisa cerita, bila sudah terbit rasa cemburu apabila melihat layanan dan mendengar kata-kata romantis suami kepada si isteri pertama, si madu yang baik hati dan cantik menawan. Mulalah rasa ingin pergi dan mengundur diri, lalu konflik terjadi bila suami enggan melepaskan seseorang yang sudah dianggap 'the serenity of my heart', walaupun 'mem besar' sudah ikrar perang.  
        
Telah ditakdirkan bahawa aku, Medina akan menjadi isteri kedua kepada Zahrin, biarpun aku telah berikrar tidak akan sekali-kali menyakiti hati perempuan lain sebagaimana hati ibuku.
Dia bahagia yang aku pinjam tanpa izin... dan aku tidak akan menuntut lebih daripada apa yang Aiza dapat. Aku tidak akan menyusahkan Zahrin kerana aku mahu jadi ‘jiwanya yang tenang’.
Salahkah senyum ini pabila ada insan lain yang bersedih? Berdosakah bahagia ini apabila nanti ada insan lain yang menjeruk rasa?
Tidak ada perempuan yang dengan mudahnya reda menerima seorang lagi perempuan dalam hidup suaminya. Dan aku tidaklah terlalu kejam untuk meranapkan kebahagiaan orang lain.
Jika bahagia ini milik kita biarlah kita berteman sampai abadi. Jika ini bukan jalannya biarlah kita dibentangkan pilihan yang mendamaikan.

BHAKita_Final04_Web
RM21.00

Wednesday, November 6, 2013

Friday, November 1, 2013

Novel Pilihan Lelaki

Saya terfikir untuk buat entry ini bila dapat seorang penyewa novel lelaki yang baru.  Tidak ramai lelaki yang sewa novel di kedai saya, so far hanya tiga orang, kalau tak silap.  Lama dulu, seorang lelaki tu dia datang sewa novel Lagenda Elfaren.  Itulah first and last novel yang dia sewa.  


Kemudian, En.Abdul Razak datang berkunjung dan menyewa novel tidak putus-putus, sejak November 2011 sehinggalah kali terakhir dia datang pada May 2013.  Novel terakhir yang dia sewa adalah novel Kau yang Pertama dan Terakhir.  Katanya, dia tengah tunggu masa nak berangkat ke Australia.  Dia tidak datang lagi selepas itu.  Agaknya novel itu pun abang Razak kita bawak terbang ke negara kanggaroo itu.  Tak apalah sebab dia bayar deposit, so, consider sold sajalah.  Mungkin kalau penat kutip buah strawberry di sana, abang Razak boleh ulang baca novel itu.  


Bulan Oktober tahun ini, saya didatangi seorang lagi penyewa novel lelaki, Bakri yang berasal dari Besut, Terengganu.  Dia datang sewa tapi yang baca bukan dia saja.  Bila dia dah habis baca, wife dia pulak take turn.  So far, dua novel yang Bakri sewa:- Terlerai Kasih dan Cinta Bersaiz XXL.  

                                               


Thanks guys.